Cupcakes med jordbær
Tilberedning
45 min - ca. 16. stk
Skyl og nip jordbærrene og skær dem i helt små stykker.
Pisk æg med rørsukker og vanilje til en skummende masse. Bland hvedemel med bagepulver og rør i æggemassen sammen med groft reven marcipan, olie og jordbær.
Fordel dejen i 16 muffinsforme og bag kagerne ved 180 grader i ca. 20 min. Mærk efter med en kødnål om kagerne er bagte. Hænger der dej ved, bages kagerne lidt længere tid. Afkøl kagerne.
Rør flødeost med flormelis til en frosting uden klumper. Kom frostingen i en sprøjtepose med stjernetylle og dekorer kagerne. Skyl og nip jordbærrene og halver. Pynt kagerne med de friske jordbær og et drys flormelis.
Ingredienser
200 g jordbær
4 æg
225 g rørsukker
1 tsk. vaniljesukker
200 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
100 g marcipan
½ dl solsikke- eller vindruekerneolie
Frosting
300 g flødeost
naturel 225 g
flormelis
300 g jordbær
Grillbøf med jordbærsalsa
Tilberedning
30 min - 4 personer
Begynd med salsaen, den vinder nemlig i smag ved at få lov til at trække.
Hak jordbær og melonkød, kom begge dele i en skål og rør dem med de øvrige ingredienser.
Smag til med basilikum, honning samt salt og peber og lad salsaen trække ved køkkentemperatur, mens resten forberedes.
Dup kødet tørt, pensl det med olie, drys salt og peber på og grill det 3-4 minutter på hver side, alt efter hvor rødt det ønskes.
Server kødet med den krydrede salsa, nye kartofler og salat.
Tip - Er du til hot salsa, så bland lidt fintsnittet chili i den krydrede jordbærsalsa
Ingredienser
4 oksebøffer, f.eks. entrecôte eller Rib eye
2 tsk olivenolie
Salt og peber
Jordbærsalsa
250 g nippede jordbær
Kødet af ¼ cantaloupemelon, evt anden melon
¼ fintsnittet rødløg eller 2 snittede forårsløg
1 spsk fintreven skal af ubehandlet appelsin
2-3 spsk appelsinsaft
1 spsk olivenolie
Lidt frisk basilikum, grøn
2 tsk flydende honning
Salt og peber
Icy jordbærsmoothie
Tilberedning
15 min - 4 personer
Frys jordbærrene natten over.
Put bær, flormelis, citronsaft og halvdelen af mælken i en foodprocessor eller blender. Blend mens du tilsætter mælk, indtil smoothien får en cremet og fast konsistens.
Smag evt. til med mere flormelis – men smoothien må ikke blive for sød. Server straks i portionsglas.
Tip
Prøv en variant med halvt jordbær og halvt hindbær.
Ingredienser
1 stor bakke jordbær – ca. 500 g
4 spsk flormelis
2 spsk citronsaft
2 dl mælk
Jordbær med chantilly creme
Tilberedning
60+ min - 8 personer
Appelsinlage - Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab vaniljekornene ud med en lille kniv. Mas med en paletkniv vaniljekornene ud i sukkeret for at skille kornene fra hinanden. Rør de resterende ingredienser sammen med vaniljesukkeret i en skål.
Jordbær og mandelsplitter - Fjern stilkene, skyl bærrene og afdryp dem. Halver bærrene; kæmpejordbær skæres i kvarter. Lad jordbærrene marinere i appelsinlagen 2-4 timer. Rist mandelsplitterne på en pande ved middel varme, til de er gyldne. Afkøl dem.
Chantillycreme - Mas med en paletkniv vaniljekornene ud i flormelissen for at skille kornene fra hinanden. Kom piskefløden ved og pisk vaniljesukkeret til meget let skum, som inden servering vendes sammen med appelsinsaft.
Servering
Fordel de marinerede jordbær i glassene. Hæld appelsinlagen over bærrene. Opbevar glassene på køl, indtil 1 times tid før de serveres. Smagen er bedst, hvis jordbærrene er lidt tempererede.
Læg lidt chantillycreme over de marinerede jordbær og drys med mandelsplitter. Server den resterende Chantillycreme i en skål til de af gæsterne, der ønsker mere.
Ingredienser
Appelsinlage
Korn fra ½ vaniljestang + den tomme stang
2 spsk sukker
4 store appelsiner – saft af alle og skal af én
½ dl vodka – kan udelades
1 kg jordbær
150 g mandelsplitter
Chantillycreme
Korn fra ½ vaniljestang
1 spsk flormelis
3 dl piskefløde
Saft af 1 appelsin
8 glas.
Jordbær med lime
Tilberedning
15 min - 2 personer
Skyl jordbærrene forsigtigt og fjern stilken. Dup bærrene let. Skær dem i små stykker og vend i flormelis, til flormelissen er opløst.
Portionsanret på tallerkner eller i skåle.
Skyl limen godt og riv skallen over jordbærrene.
Spis Jordbær med lime uden noget til, på vaniljeis, græsk yoghurt eller i pandekager. Det sætter sol på alle regnvejrsdage – og mere blus på alle solskinsdage.
Tip
Limeskal er bedst, men har du ikke en lime, så brug citron- eller grapeskal.
Ingredienser
1 bakke jordbær– ca. 500 g
4 spsk flormelis
Skallen af en lime
Jordbærkoldskål med havrecrunch
Tilberedning
15 min - 4 personer
Smelt honningen på en tør pande. Tilsæt havregrynene og rist til de er gyldne. Rør i grynene så de ikke brænder på. Tag grynene af panden og lad dem afkøle på et stykke bagepapir.
Flæk vaniljestangen og skrab kernerne ud. Pisk æggeblommer med sukker og vaniljekorn til en luftig æggesnaps.
Skyl, nip og hak halvdelen af jordbærrene fint. Pisk de finthakkede jordbær i æggesnapsen. Tilsæt reven skal og saft af citron og friskhakket mynte. Rør dernæst ymer i lidt ad gangen. Tilsæt kærnemælk og rør koldskålen sammen.
Servér koldskålen med resten af jordbærrene og drys med havrecrunch.
Frugt og grønt pr. person: ca. 120 g
Ingredienser - Havrecrunch
50 g honning
50 g havregryn
Jordbærkoldskål
Korn af 1 vaniljestang
1 bæger pasteuriserede æggeblommer (2 stk.)
125 g sukker
500 g jordbær
4kviste mynte
Skal og saft af 1 økologisk citron
1/2 liter ymer
1/2 liter kærnemælk
Jordbærsaft
Tilberedning
30 min - 2 flasker
Skyl jordbærrene, vask citronerne og skræl dem tyndt med kartoffelskræller.
Kog vandet op i en rustfri gryde, tilsæt delte jordbær, citronskal, friskpresset citronsaft og flækket vaniljestang. Kog under låg i ca. 10 minutter., mos jordbærrene mod grydens sider og hæld det til afdrypning i en finmasket sigte. Kog saften op, tilsæt sukker og citronsyre og rør til sukkeret er smeltet.
Hæld saften i skoldede flasker, fyld dem helt op og luk dem godt. Opbevares koldt og fortyndes efter smag, ca. 1:4
Ingredienser
1 kg jordbær
Saft og skal af 2 usprøjtede citroner
5 dl vand
1 stang vanilje
400 g sukker
2 tsk citronsyre
Jordbærsalat
Tilberedning
30 min - 4 personer
Skær de rensede jordbær i skiver og bland dem forsigtigt med hele blade hjertesalat, skiver af avocado og hakket persille.
Pisk ingredienserne til dressingen sammen og vendes dressingen i salaten. Kværn til sidst sort peber over salaten.
Jordbærsalaten er yderst velegnet som tilbehør til hvid fisk eller dampet kylling men går også fint alene som frokostsalat.
Ingredienser
12 jordbær
3 stk hjertesalat
1 moden avocado
4 spsk hakket persille
friskkværnet peber
Dressing
3 spsk raps-olie
1½ spsk citronsaft
3 tsk flormelis
1½ spsk fintreven peberrod
Jordbærsalat med rucola og feta
Tilberedning
15 min - 4 personer
Skyl, nip og skær jordbærrene i halve eller kvarte, alt efter størrelse.
Drys bærrene med lidt sukker, groftkværnet peber og stænk dem med balsamico. Vend jordbærrene med rucolasalat, drys med smuldret feta samt pinjekerner.
Server med brød.
Tip
Salte cashewnødder kan bruges i stedet for pinjekerner
Ingredienser
250 g jordbær
2 spsk sukker
Groftkværnet peber
2 – 3 spsk balsamico
50 g rucola
100 – 125 g fetaost
35 g ristede pinjekerner
Jordbær tiramisu
Tilberedning
60+ min - 8 personer
Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn hvidt og skummende.
Pisk fløden til tykt skum og vend i cremen sammen med mascarpone. Sørg for at der ikke er nogen klumper tilbage.
Skyl og nip jordbærrene og skær dem i små stykker.
Dyp kagerne hurtigt i kaffen og fordel dem lagvis med creme i glas. Slut med et lag creme.
Dæk kagen til og stil den i køleskabet i ca. fire timer.
Pynt tiramisuen med friske jordbær før servering.
Ingredienser
2 bægre pasteuriserede æggeblommer (4 stk.)
75 g sukker
Korn af 1 vaniljestang
1 dl piskefløde
250 g mascarpone (ost)
400 g jordbær
4 dl stærk afkølet kaffe
200 g ladyfingers (kiks)
Pynt
friske jordbær
Kyllingesalat med jordbær
Tilberedning
30 min - 4 personer
Pensl kyllingebrystfileterne med olie og grill dem til kødet er gennemstegt. Ca. 5-8 minutter på hver side.
Skyl salaten og slyng den tør. Skyl, nip og halver jordbærrene. Vend salat med jordbær, blåbær og basilikumblade.
Rør ingredienserne til dressingen sammen og vend forsigtig i salaten.
Skær kyllingbrystfileter i skiver og anret med salat. Server med brød.
Ingredienser
4 kyllingebrystfileter
½ spsk. olie til pensling
Salt og peber
2 hjertesalat eller mini-romaine
500 g jordbær
100 g blåbær
1 potte frisk basilikum, grøn
Hyldeblomstdressing
1 spsk. vineddike
2 spsk. koncentreret hyldeblomstsaft
2 spsk. koldpresset rapsolie
Tilbehør
Groft brød
Jordbærmazariner
Tilberedning
45 min - 8 personer
Tænd ovnen på 200 grader.
Riv marcipanen på et rivejern og rør det sammen med sukker. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Rør vaniljekorn i marcipanblandingen sammen med smørret.
Tilsæt æggene, et ad gangen og vend til sidst melet i dejen sammen med grofthakkede mandler. Smør formene og fordel mazarinmassen heri.
Skyl og nip jordbærrene. Skær dem i halve og fordel dem på mazarinerne. Tryk dem let ned i dejen. Drys med mandelflager og bag mazarinerne i 15-20 minutter til de er gyldne. Server med cremefraiche eller flødeskum.
Ingredienser
150 g marcipan
150 g sukker
1 vaniljestang
125 g blødt smør
2 æg
50 g hvedemel
25 g mandler
8 portionsforme med en diameter på ca. 8 cm
Smør til formene
500 g jordbær
2 spsk mandelflager
Tilbehør: cremefraiche eller flødeskum
Tip -
Mazarinerne kan også tilberedes med andre bær og frugter. Prøv fx med hindbær, ferskener, æbler eller pærer