Cupcakes med jordbær

 

Tilberedning

45 min - ca. 16. stk

Skyl og nip jordbærrene og skær dem i helt små stykker.

Pisk æg med rørsukker og vanilje til en skummende masse. Bland hvedemel med bagepulver og rør i æggemassen sammen med groft reven marcipan, olie og jordbær.

 

Fordel dejen i 16 muffinsforme og bag kagerne ved 180 grader i ca. 20 min. Mærk efter med en kødnål om kagerne er bagte. Hænger der dej ved, bages kagerne lidt længere tid. Afkøl kagerne.

 

Rør flødeost med flormelis til en frosting uden klumper. Kom frostingen i en sprøjtepose med stjernetylle og dekorer kagerne. Skyl og nip jordbærrene og halver. Pynt kagerne med de friske jordbær og et drys flormelis.

 

Ingredienser

200 g jordbær

4 æg

225 g rørsukker

1 tsk. vaniljesukker

200 g hvedemel

1 tsk. bagepulver

100 g marcipan

½ dl solsikke- eller vindruekerneolie

 

Frosting

300 g flødeost

naturel 225 g

flormelis

300 g jordbær

 


Grillbøf med jordbærsalsa

 

Tilberedning

30 min - 4 personer

Begynd med salsaen, den vinder nemlig i smag ved at få lov til at trække.

Hak jordbær og melonkød, kom begge dele i en skål og rør dem med de øvrige ingredienser.

Smag til med basilikum, honning samt salt og peber og lad salsaen trække ved køkkentemperatur, mens resten forberedes.

Dup kødet tørt, pensl det med olie, drys salt og peber på og grill det 3-4 minutter på hver side, alt efter hvor rødt det ønskes.

Server kødet med den krydrede salsa, nye kartofler og salat.

Tip
 - Er du til hot salsa, så bland lidt fintsnittet chili i den krydrede jordbærsalsa

 

Ingredienser

4 oksebøffer, f.eks. entrecôte eller Rib eye

2 tsk olivenolie

Salt og peber

Jordbærsalsa

250 g nippede jordbær

Kødet af ¼ cantaloupemelon, evt anden melon

¼ fintsnittet rødløg eller 2 snittede forårsløg

1 spsk fintreven skal af ubehandlet appelsin


2-3 spsk appelsinsaft

1 spsk olivenolie

Lidt frisk basilikum, grøn

2 tsk flydende honning

Salt og peber

 


Icy jordbærsmoothie

 

Tilberedning

15 min - 4 personer

Frys jordbærrene natten over.

Put bær, flormelis, citronsaft og halvdelen af mælken i en foodprocessor eller blender. Blend mens du tilsætter mælk, indtil smoothien får en cremet og fast konsistens.

Smag evt. til med mere flormelis – men smoothien må ikke blive for sød. Server straks i portionsglas.

Tip

Prøv en variant med halvt jordbær og halvt hindbær.

 

Ingredienser

1 stor bakke jordbær – ca. 500 g

4 spsk flormelis

2 spsk citronsaft

2 dl mælk

 


Jordbær med chantilly creme

 

Tilberedning

60+ min - 8 personer

Appelsinlage - Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab vaniljekornene ud med en lille kniv. Mas med en paletkniv vaniljekornene ud i sukkeret for at skille kornene fra hinanden. Rør de resterende ingredienser sammen med vanil­jesukkeret i en skål.

Jordbær og mandelsplitter - Fjern stilkene, skyl bærrene og afdryp dem. Halver bærrene; kæmpejordbær skæres i kvar­ter. Lad jordbærrene marinere i appelsinlagen 2-4 timer. Rist mandelsplitterne på en pande ved mid­del varme, til de er gyldne. Afkøl dem.

Chantillycreme - Mas med en paletkniv vaniljekornene ud i flor­melissen for at skille kornene fra hinanden. Kom piskefløden ved og pisk vaniljesukkeret til meget let skum, som inden servering vendes sammen med appelsinsaft.

 

Servering


Fordel de marinerede jordbær i glassene. Hæld appelsinlagen over bærrene. Opbevar glassene på køl, indtil 1 times tid før de serveres. Smagen er bedst, hvis jordbærrene er lidt tem­pererede.

Læg lidt chantillycreme over de marinerede jordbær og drys med mandelsplitter. Server den resterende Chantillycreme i en skål til de af gæsterne, der ønsker mere.

 

Ingredienser

Appelsinlage

Korn fra ½ vaniljestang + den tomme stang

2 spsk sukker

4 store appelsiner – saft af alle og skal af én

½ dl vodka – kan udelades

1 kg jordbær

150 g mandelsplitter

Chantillycreme

Korn fra ½ vaniljestang

1 spsk flormelis

3 dl piskefløde

Saft af 1 appelsin

8 glas.

 


Jordbær med lime

 

Tilberedning

15 min - 2 personer

Skyl jordbærrene forsigtigt og fjern stilken. Dup bærrene let. Skær dem i små stykker og vend i flormelis, til flormelissen er opløst.

 

Portionsanret på tallerkner eller i skåle.

Skyl limen godt og riv skallen over jordbærrene.

 

Spis Jordbær med lime uden noget til, på vaniljeis, græsk yoghurt eller i pandekager. Det sætter sol på alle regnvejrsdage – og mere blus på alle solskinsdage.

 

Tip

Limeskal er bedst, men har du ikke en lime, så brug citron- eller grapeskal.

 

Ingredienser

1 bakke jordbær– ca. 500 g

4 spsk flormelis

Skallen af en lime

 


Jordbærkoldskål med havrecrunch

 

Tilberedning

15 min - 4 personer

Smelt honningen på en tør pande. Tilsæt havregrynene og rist til de er gyldne. Rør i grynene så de ikke brænder på. Tag grynene af panden og lad dem afkøle på et stykke bagepapir.

 

Flæk vaniljestangen og skrab kernerne ud. Pisk æggeblommer med sukker og vaniljekorn til en luftig æggesnaps.

 

Skyl, nip og hak halvdelen af jordbærrene fint. Pisk de finthakkede jordbær i æggesnapsen. Tilsæt reven skal og saft af citron og friskhakket mynte. Rør dernæst ymer i lidt ad gangen. Tilsæt kærnemælk og rør koldskålen sammen.

 

Servér koldskålen med resten af jordbærrene og drys med havrecrunch.

 

Frugt og grønt pr. person: ca. 120 g

 

Ingredienser - Havrecrunch

50 g honning

50 g havregryn

 

Jordbærkoldskål

Korn af 1 vaniljestang

1 bæger pasteuriserede æggeblommer (2 stk.)

125 g sukker

500 g jordbær

4kviste mynte

Skal og saft af 1 økologisk citron

1/2 liter ymer

1/2 liter kærnemælk

 


Jordbærsaft

 

Tilberedning

30 min - 2 flasker

Skyl jordbærrene, vask citronerne og skræl dem tyndt med kartoffelskræller.

 

Kog vandet op i en rustfri gryde, tilsæt delte jordbær, citronskal, friskpresset citronsaft og flækket vaniljestang. Kog under låg i ca. 10 minutter., mos jordbærrene mod grydens sider og hæld det til afdrypning i en finmasket sigte. Kog saften op, tilsæt sukker og citronsyre og rør til sukkeret er smeltet.

 

Hæld saften i skoldede flasker, fyld dem helt op og luk dem godt. Opbevares koldt og fortyndes efter smag, ca. 1:4

 

Ingredienser

1 kg jordbær

Saft og skal af 2 usprøjtede citroner

5 dl vand

1 stang vanilje

400 g sukker

2 tsk citronsyre

 

 

Jordbærsalat

 

Tilberedning

30 min - 4 personer

Skær de rensede jordbær i skiver og bland dem forsigtigt med hele blade hjertesalat, skiver af avocado og hakket persille.

 

Pisk ingredienserne til dressingen sammen og vendes dressingen i salaten. Kværn til sidst sort peber over salaten.

 

Jordbærsalaten er yderst velegnet som tilbehør til hvid fisk eller dampet kylling men går også fint alene som frokostsalat.

 

Ingredienser

12 jordbær

3 stk hjertesalat

1 moden avocado

4 spsk hakket persille

friskkværnet peber

 

Dressing

3 spsk raps-olie

1½ spsk citronsaft

3 tsk flormelis

1½ spsk fintreven peberrod

 


Jordbærsalat med rucola og feta

 

Tilberedning

15 min - 4 personer

Skyl, nip og skær jordbærrene i halve eller kvarte, alt efter størrelse.

Drys bærrene med lidt sukker, groftkværnet peber og stænk dem med balsamico. Vend jordbærrene med rucolasalat, drys med smuldret feta samt pinjekerner.

Server med brød.

Tip

Salte cashewnødder kan bruges i stedet for pinjekerner

 

Ingredienser

250 g jordbær

2 spsk sukker

Groftkværnet peber

2 – 3 spsk balsamico

50 g rucola

100 – 125 g fetaost

35 g ristede pinjekerner

 

 


Jordbær tiramisu

 

Tilberedning

60+ min - 8 personer

Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn hvidt og skummende.

Pisk fløden til tykt skum og vend i cremen sammen med mascarpone. Sørg for at der ikke er nogen klumper tilbage.  

Skyl og nip jordbærrene og skær dem i små stykker.

Dyp kagerne hurtigt i kaffen og fordel dem lagvis med creme i glas. Slut med et lag creme.

Dæk kagen til og stil den i køleskabet i ca. fire timer.

Pynt tiramisuen med friske jordbær før servering.

 

Ingredienser

2 bægre pasteuriserede æggeblommer (4 stk.)


75 g sukker

Korn af 1 vaniljestang

1 dl piskefløde

250 g mascarpone (ost)

400 g jordbær

4 dl stærk afkølet kaffe

200 g ladyfingers (kiks)

Pynt

friske jordbær

 


Kyllingesalat med jordbær

 

Tilberedning

30 min - 4 personer

Pensl kyllingebrystfileterne med olie og grill dem til kødet er gennemstegt. Ca. 5-8 minutter på hver side.

 

Skyl salaten og slyng den tør. Skyl, nip og halver jordbærrene. Vend salat med jordbær, blåbær og basilikumblade.

 

Rør ingredienserne til dressingen sammen og vend forsigtig i salaten.

Skær kyllingbrystfileter i skiver og anret med salat. Server med brød.

 

Ingredienser

4 kyllingebrystfileter

½ spsk. olie til pensling

Salt og peber

2 hjertesalat eller mini-romaine

500 g jordbær

100 g blåbær

1 potte frisk basilikum, grøn

 

Hyldeblomstdressing

1 spsk. vineddike

2 spsk. koncentreret hyldeblomstsaft

2 spsk. koldpresset rapsolie

 

Tilbehør

Groft brød

 


Jordbærmazariner

 

Tilberedning

45 min - 8 personer

Tænd ovnen på 200 grader.

 

Riv marcipanen på et rivejern og rør det sammen med sukker. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Rør vaniljekorn i marcipanblandingen sammen med smørret.

 

Tilsæt æggene, et ad gangen og vend til sidst melet i dejen sammen med grofthakkede mandler. Smør formene og fordel mazarinmassen heri.

 

Skyl og nip jordbærrene. Skær dem i halve og fordel dem på mazarinerne. Tryk dem let ned i dejen. Drys med mandelflager og bag mazarinerne i 15-20 minutter til de er gyldne. Server med cremefraiche eller flødeskum.  

 

Ingredienser

150 g marcipan

150 g sukker

1 vaniljestang

125 g blødt smør

2 æg

50 g hvedemel

25 g mandler

8 portionsforme med en diameter på ca. 8 cm

Smør til formene

500 g jordbær

2 spsk mandelflager

 

Tilbehør: cremefraiche eller flødeskum

 

Tip -

Mazarinerne kan også tilberedes med andre bær og frugter. Prøv fx med hindbær, ferskener, æbler eller pærer